Svaki prostor krije svoju dramu – ona se ponekad jasno vidi, katkad se predosjeća, a nekad samo čuči i čeka u tami da je najtalentovaniji među nama izvuku na svjetlo dana i pokažu svijetu.

Prije tačno dvije decenije, pozorišni reditelj i dramski pedagog Petar Pejaković odlučuje da osnuje dramski studio u Kotoru. Dvadeset godina kasnije dramski studio nastavlja da živi u nekoliko crnogorskih gradova, a od 2015. i zvanično djeluje pod nazivom Prazan prostor. Do danas je kroz studio prošlo više od 2800 mladih ljudi. I svi su naučili ono najvažnije: gluma je sredstvo, a ne cilj sam po sebi.

U stvari, najvažniji cilj ovog dramskog studia je zajednički rad na kompleksnom procesu razvoja djece i mladih uz adekvatno korišćenje dramskih tehnika. Mladi ljudi u Praznom prostoru podstaknuti su da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive, teme koje obrađuju kroz glumačku igru uvijek se tiču njihove stvarnosti, a kroz scenske improvizacije u kojima učestvuju najčešće pokušavaju razriješiti brojne situacije iz realnog života.

Cilj svakog ko je angažovan u Praznom prostoru je i promocija pozorišta za djecu i mlade, uticaj na razvoj novih generacija teatarske publike i unapređenje kvaliteta kulturnog života u našoj najširoj sredini.

Izvore finansiranja nikad nije bilo lako pronaći, ali tim od pet honorano angažovanih entuzijasta različitih profesionalnih profila (osim Petra Pejakovića, tu su još i glumac Slaviša Grubiša, psihološkinja Marija Backović, reditelj Mirko Radonjić i producent Milivoje Lakić), osim škole, uspijeva da održi živom i vlastitu teatarsku produkciju, hrabru u pristupu temama koje obrađuje i originalnu u prezentaciji inovativnih scenskih rješenja. Njihove predstave Sobe, Lagarije – čas o Surogatu i Ljubav i nasilje lako su našle put do srca publike, naročito među mladima.

Predstava Ljubav i nasilje, koja je premijerno predstavljena 2016. godine, do danas je imala više od 30 izvođenja širom Crne Gore, a posjetilo je oko 3000 mladih ljudi. Namijenjena je upravo njima i govori o nasilju u vršnjačkim vezama kao i o položaju djevojčica i djevojaka u našem današnjem društvu. Ovaj uspješni pozorišni projekat rezultat je partnerstva Praznog prostora s Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Ministarstvom prosvjete i s ekspertima iz oblasti obrazovanja i borbe protiv nasilja nad ženama. Predstava je rađena u alternativnom obliku forum teatra, koji na specifičan i atraktivan način involvira gledaoce i podstiče ih na aktivno učešće u zajedničkoj scenskoj igri.

U toku je i priprema tri nove produkcije, jedna za djecu, jedna za mlade i jedna za odrasle. Nastavlja se i regionalna pozorišna avantura! Riječ je o višegodišnjem regionalnom projektu s kolegama iz Slovenije (Odprti predali, Institut za savremene interdisciplinarne procese, Kranj), Hrvatske (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – Loft, Zagreb), Srbije (Festival ekološkog pozorišta – FEP, Bačka Palanka) i Bosne i Hercegovine (Nevid teatar, Banja Luka), čiji osnovni cilj je promocija i podizanje kvaliteta pozorišta za djecu i mlade u našoj zemlji i u okruženju, uz zajednički moto: Pratite što radimo jer od malih nogu sve počinje!

Možda će vam Petar skromno reći da ničeg spektakularno novog nije bilo na početku poduhvata u koji se upustio u Kotoru i koji opstaje evo već dva desetljeća, kao što ničeg novog nema ni u ovoj veličanstvenoj umjetnosti staroj više od dvije hiljade godina: pozorište je oduvijek bilo i biće sazdano od smijeha, suza i snova – jedinstven i otvoren scenski prostor preplavljen emocijama.

Takav je i ovaj. Prazan prostor – ali je duša ispunjena.